Jag vet inte hur jag vill ha det, men jag vet hur jag inte vill ha det

Hur ska man redan innan man dör veta hur man vill ha det på sin begravning? Inte vet jag, och det känns makabert att ens fundera över den frågan innan det är aktuellt. Fast å andra sidan kanske man, när det väl händer, inte får någon tid att förbereda sig.

Jag sitter med något som kallas för Livsarkivet och som min dotter Sofia fått från en barndomsvän, vars mamma just gått bort. Det har varit begravning idag och det är därför Sofia nu är hemma hos oss på besök. Vännen önskar att hon hade vetat mer om sin mammas önskemål och tankar. Det var svårt att veta om begravningen ”blivit rätt”. Tänk om mamman velat något annat? Jag tänker att jag ska fylla i pappret för min dotters skull. Så att hon känner sig lugn.

Hmmm… hur vill jag ha det. Jo, jag ska absolut kremeras, sen får min fru Gunilla planera som hon vill. Eller, kanske inte helt som hon vill…Jag vill absolut inte ha en ceremoni inomhus. Vi har världens vackraste natur, och askan ska spridas. Fast inte över vatten, jag gillar visserligen att fiska, men har aldrig gillat att bada. Det måste jag nog skriva. Och jag har läst om en urna som kan lösas upp i vatten. Det verkar bra. Jag vill inte ha en sån där i järn.

Jag tycker att jag är ganska klar med mina önskemål när Sofia frågar vad jag tänker om musiken som ska spelas.
– Du vill kanske att vi spelar något med Elton John, säger hon. Honom har jag ju hört här hemma sedan jag var liten.

Jag ryggar tillbaka. Jag vill verkligen inte att man spelar Elton John. Jag vet att alla tror att han är min favorit, men det är för Gunillas skull vi alltid lyssnar på Elton. Hon älskade hans låtar, men då kanske de kommer att göra henne ledsen. Det skulle jag inte stå ut med. Jag skriver att det går bra med vad som helst, utom Elton John.

Min dotter berättar om begravningen hon just varit på, om prinsesstårtan och kaffet som serverades efteråt. Det verkar vara ett säkert kort. Jag skriver att jag absolut inte vill ha tårta. Jag vill att de serverar Gunillas äppelpaj. Det godaste jag vet.